fbpx

Mysore Style

Om-oss-WEBB

Man kan lite förenklat beskriva våra Mysore-klasser som en blandning mellan privatlektion och egen träning – fast i grupp. Det här traditionella sättet att undervisa på är vår specialitet, de klasser vi har flest av på schemat och typiskt för just ashtangayoga. Mysore är vad vi skulle kalla den egentliga ashtangayogan, eller "Ashtanga på riktigt". Det är på Mysore de flesta som yogar regelbundet hos oss till slut hamnar.

Att individanpassa ashtangayogan på det sätt som vi gör på Mysore, gör den mer terapeutisk och tillgänglig för alla på ett helt annat sätt än vanliga ledda klasser. Du kommer i kontakt med din andning och individuella rytm, det blir lättare att fokusera inåt och yogan blir automatiskt mer meditativ.

mysore class ashtanga yoga

Hur det funkar rent praktiskt:

Jobba i egen takt med ditt program

På Mysore jobbar alla i egen takt med sitt program. Läraren går runt och assisterar varje elev enskilt. Serien anpassas individuellt efter dina förutsättningar. Har du diverse krämpor eller skador, behöver du gå mer varsamt fram och kanske modifiera eller byta ut vissa övningar. Är du ung, frisk och vältränad kommer du att stöta på andra typer av utmaningar – inte minst ”tålamodsläxan”.

Alla nivåer på samma klass

Du kan komma och gå inom de tidsramar som står på schemat. Alla nivåer, både nybörjare och erfarna, går på samma klass - och har olika långa program.

Du kan börja på Mysore som total nybörjare, men för de flesta brukar det bästa vara att först gå en intro-kurs. Med den som bas anpassar vi sedan utvecklingen av serien efter behov.

Regelbundenhet = A & O

Regelbundenhet gör hela skillnaden, inte minst när det gäller yoga och då särskilt Mysore Style. Vi rekommenderar dig därför att komma 3-4 gånger i veckan om du vill satsa på Mysore, det ger bättre resultat.

Får vi träffa dig regelbundet lär vi känna dig bättre och kan därmed supporta dig på ett annat vis. Yogan behöver också en del engagemang och tid, om du satsar lite mer blir det mycket roligare.

Vill du yoga ofta, dvs några gånger i veckan är årskort vårt mest prisvärda alternativ.

ashtanga5

Serier

Ashtangayogans ställningar (asanas) är indelade i sex serier som utförs i en viss, bestämd ordning. På Mysore börjar du med att memorera och lära dig en liten del av den första serien. Läraren lägger till fler positioner efter hand när du är redo. De flesta jobbar väldigt länge med samma serie och den blir till slut till ett slags rörelsemeditation.

Du behöver inte gå vidare i serierna och göra avancerade positioner för att yogan ska verka. Det gör den ändå. Också väldigt få ställningar utförda med koncentration, andning och kroppslås (bandhas) ger dig tillgång till yogans positiva effekter.

ashtanga-sidan finns seriepapper i pdf-form.

Mantran

Vi startar och avslutar våra ashtanga-klasser med ett mantra. På Mysore sjunger vi ofta inledningsmantrat tillsammans, men avslutningsmantrat gör du tyst för dig själv.

Du hittar ashtangayogans mantran med ljudfil på sidan om ashtanga.

Ladies Holiday

De tre första dagarna under menstruationen bör du enligt Ashtanga-traditionen ta paus från yogan, s.k. Ladies Holiday.

Om du går en kurs en gång i veckan har det ingen större betydelse, men går du på Mysore och yogar regelbundet flera gånger i veckan kan det vara bra att vila från yogan när du har mens. Och gärna undvika inverterade ställningar (skulderstående etc) tills den upphört.

Mån-dagar

Enligt Ashtanga-traditionen tar man också Yoga Holiday, dvs ledigt från yogan, vid fullmåne och nymåne.

Vi har öppet som vanligt på mån-dagarna. Men om du märker att du påverkas mycket av måncykeln (t ex kanske har svårt att sova vid fullmåne), så kan det vara bra att åtminstone ta det lugnare de dagarna.

Mån-datum 2024

Januari

Nymåne tors 11.1
Fullmåne tors 25.1

Februari

Nymåne fre 9.2
Fullmåne lör 24.2

Mars

Nymåne sön 10.3
Fullmåne mån 25.3

April

Nymåne mån 8.4
Fullmåne ons 24.4

Maj

Nymåne tis 7.5
Fullmåne tors 23.5

Juni

Nymåne tors 6.6
Fullmåne fre 21.6

Juli

Nymåne fre 5.7
Fullmåne sön 21.7

Augusti

Nymåne sön 4.8
Fullmåne mån 19.8

September

Nymåne mån 2.9
Fullmåne ons 18.9

Oktober

Nymåne ons 2.10
Fullmåne tors 17.10

November

Nymåne fre 1.11
Fullmåne fre 15.11

December

Nymåne sön 1.12
Fullmåne sön 15.12
Nymåne mån 30.12

Läs mer om ashtangayoga