fbpx

Aktuellt

Aktuellt-WEBB
yogaelev under yoga nidra hos ashtanga yoga uppsala

Yoga nidra – medveten djupavspänning

3 juni, 2021 / , /

Yoga nidra, även känd som ”yogisk sömn”, är en metod för medveten djupavslappning där kroppen befinner sig i ett tillstånd av sömn medan sinnet förblir vaket. Det sägs att en halvtimmes yoga nidra kan motsvara upp till fyra timmars vanlig sömn! Yoga nidra är en högst effektiv teknik för att minska stress, stärka immunförsvaret och förbättra både fysiska, emotionella och mentala tillstånd. Den ger en känsla av vila och återhämtning och kan vara till hjälp vid sömnlöshet.

Under en yoga nidra-session ligger du stilla på rygg och följer lärarens instruktioner. För att behålla sinnet vaket riktar du medvetet din uppmärksamhet mot olika delar av kroppen, räknar, visualiserar eller koncentrerar dig på olika kroppsliga sensationer. I det djupa avslappningstillståndet blir du mer mottaglig för att utforska och eventuellt förändra något i ditt liv. Detta görs med hjälp av Sankalpa, en positiv intention eller affirmation som du upprepar både i början och i slutet av yoga nidra-sessionen.

Din Sankalpa bör vara kortfattad, tydlig och positiv, och den är något du behåller för dig själv. Den bör syfta till att realisera dina djupaste önskningar på lång sikt, såsom exempelvis ”Jag är kärleksfull mot mig själv och andra.” Välj din Sankalpa noggrant, eftersom den ger bäst resultat när den uttrycker din innersta längtan. Håll fast vid den tills du har uppnått ditt mål och kom ihåg att ha tillit och tålamod på din resa.

På våra Hatha yoga nidra-kurser avslutar vi varje klass med yoga nidra.