Recensioner

Några elevers yogaresa

.

Vår Yoga-Community

Vi har elever i alla åldrar, med alla sorts kroppar och bakgrunder: Pensionärer, studenter, medelålders, smala, tjocka, långa, korta, sportiga, soffpotatisar, viga, stela. Många har yogat hos oss länge, vilket vi är väldigt glada och tacksamma över. Några har ganska nyss börjat med yoga. Vissa går nästan bara på morgon-Mysore, andra kommer oftast på lunchen, medan en del yogar på kvällen. 

Här kan du läsa om några av våra elevers yoga-resa och om varför de trivs hos oss.

.

MIA:

”Yoga är en date med sig själv - varje dag”

Jag drogs till yogan redan i tjugoårsåldern men tappade det när jag fick barn. En kompis tipsade om att Anne-Lie kommit till stan och det kändes direkt att det här är min sorts yoga. Jag yogade allteftersom fler och fler morgnar i veckan. 

Att jag också tränar Capoeira tror jag har hjälpt mig att våga ge mig på svåra asanas. Men det är inåt som gäller och allteftersom upptäcker man det. Yoga är att ha en date med sig själv, varje dag. Att yoga är en resa som bara fortsätter.

Ashtanga Yoga Uppsala är bästa stället, hemma och tryggt. Alla lärare har djup kunskap och möter oss på vår nivå. De har förmåga att locka fram styrkor man inte visste att man hade.

Mia Blomqvist, 51 år, QA specifikationshandläggare, yogat i 11 år

.

LENA:

”De ser ens personlighet, vad man behöver för utmaningar”

En kompis som gått hos Anne-Lie tipsade mig. Jag föll pladask, förälskad på en gång. Jag yogade kvällar till att börja med, nu bara morgon-Mysore.

Först var jag jättekär i det fysiska, att bli starkare, smidigare och rörligare. Men sedan blev det viktigare att nå balans. Det inre kommer succesivt och ger otroligt mycket. Att lära känna sig själv, kroppen och mentalt, hur jag hänger ihop. Det har jag också nytta av i vardagen. Liksom andningen. Yogan är en självklar del av livet.

Lärarna på Ashtanga Yoga Uppsala har så mycket erfarenhet och kan ge små subtila korrigeringar som gör stor skillnad. De ser ens personlighet, vad man behöver för utmaningar. De lär oss tålamod när vi vill ha mer och mer.

Lena Alparslan, 54 år, systemförvaltare, yogat i 11 år

.

.RAQUEL:

”När man fattar så fattar man”

Jag hade inga förväntningar, jag ville bara prova. Och det behövdes att jag gick lite mer kontinuerligt för att fatta vad ashtanga handlar om. Man måste yoga ett tag för att förstå, och när man fattar så fattar man.

För mig krävdes det att det skulle vara fysiskt krävande för att jag ska klara att vara i en meditation. Ibland inser jag att nu har jag varit här i en och en halv timme och inte tänkt på jobbet en enda gång. Det går helt enkelt inte att tänka på något annat än den position man är i.

Sedan jag började på Ashtanga Yoga Uppsala har jag aldrig funderat på något annat ställe. Atmosfären här är så varm. Här gör jag något för min egen skull, för att vårda mig själv.

Raquel Nilsson, 25 år, IT-konsult, yogat i 4 år

.

CARMEN:

”Här finns ett stort utbud av klasser”

Yogan kom till mig av en sorglig anledning, en vän fick cancer och jag upptäckte medicinsk yoga ihop med henne. Efter något år ville jag ha mer att välja på och hittade hit. Jag blev totalt biten och entusiastisk. För mig blev yoga svaret på mycket.

Jag kommer från kampsporten och från början så tränade jag yoga, jag yogade inte. Det är stor skillnad. På Ashtanga Yoga Uppsala fick jag lära mig att lyssna på min kropp och gled in i yogan. Ashtanga är rörelsemeditation och mycket spännande kan hända i kroppen känslomässigt.

Här finns ett stort utbud klasser, fysisk utmaning, andning och meditation, från morgonen till kvällen. Det är bra att man verkligen kan välja vad man behöver.

Carmen Nilsson, 54 år, lokal och uppdragsanvarig, yogat i 9 år

.

ANN:

” Man smyger in, inga speglar, ingen jobbig musik, inga mobiler”

Jag är en träningstjej som gillar att ta i, lyssnade inte på kroppen tillräckligt och fick ont. Jag har tänkt att yoga inte är för mig, men testade Ashtanga Yoga Uppsala en månad och det var superbra.

Med ashtanga lär man känna sin kropp på ett annat sätt. Jag var van att lyfta tunga skivstänger, nu klarade jag inte vissa saker och måste hitta en annan sorts styrka. Ibland har det varit frustrerande men det är ju så coolt när det går.

Jag trivs väldigt bra här. Man smyger in, inga speglar, ingen jobbig musik, inga mobiler. Det passar min aktiva personlighet. Mysore på morgonen är en jätteskön start på dagen, men det är också skönt att yoga efter jobbet, att varva ner och att få den där stunden.

Ann Wetterwik, 46 år, barnmorska, yogat i 1 år

.

LENA:

”Det blev förälskelse direkt”

Jag testade en introduktionshelg hos Ashtanga Yoga Uppsala och kände wow, det här vill jag göra. Det blev förälskelse direkt. Sedan började resan. Visst är det lite tufft ibland mörka vintermorgnar när klockan är sex. Men Mysore är grejen för mig. I yogan är man så närvarande i nuet och möter sig själv. Det mentala har varit starkt för mig hela tiden. Allteftersom har kroppen börjat mjukna också.

Ashtanga Yoga Uppsala är nog lite unikt. Hit kan jag komma precis som den jag är, inga krav, inga roller. Bara öppna dörren, känna doften, träffa vänner. Det är jättefin stämning både bland de som undervisar och bland de som yogar.

Lena Söderman, 57 år, leg. Sjuksköterska, yogat i 4 år

.

OSCAR:

”Jag triggas av att ha tydliga mål”

Mamma rekommenderade mig att testa på. Det var kul och jag ville fortsätta. Jag är fotbollskille och behöver bli vigare och få bättre kontakt med kroppen. Som barn kan vi göra allt, men det bli mer onaturligt ju äldre vi blir. Så borde det inte vara.

Ashtanga är både fysiskt utmanande och har en meditativ sida. Jag gillar att man använder sin kropp och triggas av att ha tydliga mål. Andningen är också väsentlig för att ha en bra vardag. Att komma hit och yoga är en skön paus om inget annat.

Oscar Söderman, 20 år, studerande, yogat i 2 år

.

HELENE:

”Här kan jag släppa allt och komma i kontakt med mig själv”

Matilda var i Indien, yogade där, kom hem helt uppfylld och frågade om vi inte skulle börja tillsammans. Jag har alltid haft yoga på min lista och kände att nu var det dags. Vi hittade Asthanga Yoga Uppsala.

Här kan jag släppa allt och komma i kontakt med mig själv. Det andliga är jättejätteviktigt. Börjar tankarna snurra så tappar jag bokstavligen balansen - det går bara att vara i sig själv och i sin rörelse. Jag är här på min matta med mig själv. Yogan är en vän att hålla i handen, den är livslång. Det är fint. Lärarnas olika dynamik tar fram olika sidor i allas yoga, de sätter tonen och skapar atmosfären. 

Helene Roman, 58 år, enhetschef, yogat i 6 år

.

MATILDA:

”Det finns ett helt universum av detaljer att upptäcka”

Jag har inte yogat någon annanstans och hade väldig tur som hittade hit på en gång. Jag tilltalas av att yoga är en så gammal tradition, att ashtanga är en yogaform från Indien och av att lärarna har så mycket kunskap och erfarenhet.

Nu när jag hållit på såhär länge har yogan fördjupats. Jag har insett att lyckas släppa prestationstänkandet är hela poängen. Mysore ger tryggheten att veta att man gör samma sak varje dag. Samtidigt finns det ett helt universum av detaljer att upptäcka.

Yoga är ett bra sätt för unga att hitta rätt, särskilt idag med all träning och utseendefixering. Yogan är ett fantastiskt sätt att bli vän med sig själv - och här hos Ashtanga Yoga Uppsala finns de bästa förutsättningarna för det.

Matilda Roman, 24 år, student och personlig assistent, yogat i 6 år

.

LINDA:

”Jag är mycket starkare nu än när jag var yngre”

Jag hade falsk ischias och så ont att jag inte kunde gå. Då fick jag en intensivkurs hos Ashtanga Yoga Uppsala i trettioårspresent. Nu är det tioårsjubileum.

Att bli starkare fysiskt var drivkraften de första åren. Yogan höll smärtan borta. Med små barn hemma var det också så lugnt och skönt att komma hit. Med tiden har det vuxit till en identitetsgrej. Yogan har skapat en känsla av att jag klarar var som helst. Jag är mycket starkare nu än när jag var yngre.

Man får respekt för lärarnas kunskap och deras personliga infallsvinkel. Man blir verkligen sedd utifrån sina egna förutsättningar. Ibland får man en känsla av att de känner en bättre än en själv!

Linda Åkeskär Hellgren, 39 år, polis, yogat i 10 år

.

ERWIN:

”Här finns verkligen yoga för alla”

Syrran hyrde Anne-Lie för en privat session. Jag nappade och på den vägen är det. Till en början är man inriktad på det fysiska, sedan förstår man mer av filosofin. I yogasutrorna finns vägledning för att hantera livet på ett bättre sätt.

Här på Ashtanga Yoga Uppsala utvecklas jag fortfarande, både i mina asanas och andligt. När man lär sig pranayama blir man lugnare till sinnet och mer fokuserad på vad som är viktigt. Det är den enda shalan som har Mysore varje morgon. Anne-Lie är också jättebra på mantras.

Här finns verkligen yoga för alla, från vaggan till graven. Det är ett supertrevligt ställe, lärarna är fantastiska, eleverna är underbara.

Qvintus Erwin Urvind, 51 år, tidningsbud och transportarbetare, yogat i 11 år

.