FAQ

Frågor & svar

VÅRA VANLIGASTE FRÅGOR

Hur börjar jag?

Vi rekommenderar alla att börja med en nybörjar-intro. Den ger dig en bra bild av vad ashtangayoga är, och du kommer också igång med yogan på ett annat sätt än om du går en terminskurs en gång/vecka.

Efter intro-kursen kan du gå en terminskurs eller köpa kort. Vill du yoga ofta är årskort och terminskort de mest prisvärda alternativen. Har du möjlighet rekommenderar vi dig att yoga lite oftare, det blir mycket roligare och du får snabbare resultat. Du kan komma på allt på schemat med ett kort, även kurserna.

För dig som vill ta det lite extra försiktigt är terminskurserna hathayoga, yoga lugn och yinyoga bra att börja med.

Behöver jag föranmäla mig?

Om du vill gå en kurs behöver du boka in dig i förväg för att vara säker på att få plats – antalet platser på kurserna är begränsat. Du bokar och betalar din yogakurs i shopen.

Ingen föranmälan behövs för våra kort (terminskort osv) – de kan även köpas på plats. Men för oss underlättar det om du köper ditt kort i förväg i shopen, särskilt i början av terminen.

Vi har ingen tidbokning: Med ett kort behöver du inte boka plats varje gång du vill komma, utan det är bara att dyka upp på det som passar.

Måste man följa en kurs?

Om du är nybörjare är det bästa att börja med att följa en kurs, eller att åtminstone komma regelbundet varje vecka. Det gäller särskilt Ashtanga yoga.

Kurserna utvecklas under terminens gång och det hinner hända mycket på bara några gånger. Så om du bara kommer någon gång ibland kan det till slut bli svårt att hänga med.

Om du jobbar oregelbundet eller av någon annan anledning har svårt att gå samma tid varje vecka kan du gå på de andra kurserna om du behöver. Ingen föranmälan behövs om du behöver byta dag, bara dyk upp på det som passar.

Kan jag komma och prova en gång?

Det går bra: Enstaka klasser kostar 200:- (160:- på lunchen). Ingen föranmälan, bara dyk upp.

De första veckorna på terminen tar vi inte emot någon på drop-in om kursen är fullbokad (står på schemat om en kurs är full, kolla innan). Obs att du inte kan droppa in på vår gravidyoga.

Om det är ashtangayoga du är intresserad av är det allra bästa annars att prova genom att gå vår nybörjar-intro: Bästa sättet att börja på 🙂

Vilken nivå ska jag välja?

Om du inte har gjort Ashtanga yoga förut rekommenderar vi dig att först gå en Nybörjar-intro.  En intensivkurs är det bästa sättet att börja på, och ger dig en bra bas även för våra övriga klasser som Core & Stab och Yin Yang. Du kan också börja med terminskursen Ashtanga 1.

Om du haft ett uppehåll kan det vara bra att “värma upp” med en Nybörjar-intro – eller att repetera en nivå.

Kontakta oss om du känner dig osäker.

Kan jag gå på kurserna om jag har kort?

Ja, det kan du. Vi sparar några drop-in-platser på alla kurser – först och främst till er som har årskort eller terminskort. Ingen föranmälan, bara dyk upp.

Är det något särskilt jag ska tänka på inför första gången?

Ta med rena träningskläder att ha på dig. Ät inget minst ett par timmar innan klassen. Ta av dig klocka/stora smycken och stäng av din mobiltelefon. Se till att komma i tid – så hinner du varva ner, missar inget och stör inte övriga kursdeltagare.

Mer info om hur det fungerar hos oss och vad man ska tänka finns under första gången.

Kan jag betala med friskvårdsbidrag i shopen?

Absolut – hör av dig till oss med ditt personnummer, summa och leverantör, så registrerar vi beloppet och ordnar med en rabattkod som du kan använda i shopen.

Behöver jag ha med en egen matta?

Vi har lånemattor till alla nybörjare. På andra nivåer behöver du av hygieniska skäl ta med en egen matta. Vi säljer ekologiska och miljövänliga mattor av bra kvalitet.

Jag är stel och i dålig form – passar Ashtanga yoga mig?

Ashtanga yoga kan absolut passa. Du behöver inte vara vältränad för att kunna gå på Ashtanga – det blir du med tiden om du yogar regelbundet. Och mycket går att anpassa efter behov. Börja gärna med en nybörjar-intro först, om du känner dig osäker.

Kan jag ta igen missade gånger?

Missade kurstillfällen kan tas igen på andra tider inom samma kursperiod – se schema för tider. Ingen föranmälan, bara dyk upp. Du är med i mån av plats, men det brukar oftast gå bra.

Efter kursperiodens slut kan missade gånger endast tas igen mot uppvisande av läkarintyg – läs mer under Köpvillkor.

FLER FRÅGOR

Hur ofta bör man yoga?

Enligt Ashtanga-traditionen ska du yoga 6 ggr/vecka. Det kan vara svårt att hinna med att ställa sig på yogamattan varje dag – det är inte heller nödvändigt. Men för att uppnå yogans mer djupgående positiva effekter behövs regelbundenhet och tid.

Vi rekommenderar därför att du försöker göra plats för yogan 3-4 ggr/vecka. Det går bra att göra lite kortare pass vid behov – bara några solhälsningar regelbundet gör skillnad!

Vad händer om jag blir sjuk?

Om du missar något kurstillfälle kan du ta igen det på någon av de andra tiderna inom kursperioden. Ingen föranmälan behövs, bara dyk upp.

Kontakta oss om du blir långvarigt sjuk och inte har möjlighet att fullfölja kursen. Du behöver visa upp ett läkarintyg för att kunna ta igen missade gånger efter kursperiodens slut. Läs mer under köpvillkor.

Tar ni kort?

Du kan betala med kort i vår shop. På plats i shalan kan du betala med swish eller med kort. Obs att vi föredrar swish 🙂

Ger ni studentrabatt?

Heltidsstuderande med Mecenat har 10% rabatt. Vi ger också 10% rabatt till pensionärer. Intyg + legitimation visar du upp när du kommer första gången.

Läs mer om våra rabatter under köpvillkor.

Vilka öppettider har ni?

Vi har främst öppet i samband med klass. För tider se vårt schema. Kom strax innan en klass, så har läraren möjlighet att hjälpa dig.

Om du vill köpa en matta eller ett presentkort, har några frågor eller bara komma förbi och se hur vi har det kan du även besöka oss på våra kontorstider – se öppettider.

Behövs det någon portkod?

Ja: Portkod 1065. Notera koden så att du alltid har den med – du behöver den för att komma in på entréplan.

Är det bättre att yoga på morgonen?

Traditionellt brukar man yoga på morgonen. Då är sinnet som renast och klarast och magen är tom. Den fokus och energi som du får av yogan har du sedan glädje av resten av dagen.

När man yogat regelbundet en tid brukar de flesta trivas bäst med morgonyoga. Man kan bland annat få svårt att somna om man yogat sent på kvällen, när man börjar gå djupare in i serien. Men regelbundenhet är viktigare än tid på dygnet – och kvällsyoga är naturligtvis bättre än ingen yoga alls!

Vad är Mysore?

Mysore är inte en ledd klass på samma vis som våra andra klasser. På Mysore-klass arbetar du enskilt med ditt program. Läraren går runt och assisterar varje elev individuellt. Utvecklingen av serien anpassas efter dina förutsättningar. Både nybörjare och avancerade går på samma klass.

Du kan läsa mer om hur det går till på Mysore-klass under vår yoga. Mer info om ursprung och hur Mysore fungerar finns under Mysore på sidan om Ashtanga yoga.

Kan jag lämna kvar min matta?

Du som yogar hos oss minst 3ggr/vecka kan lämna kvar din matta hos oss. Kommer du mer sällan måste du ta hem den.

Vi har begränsat med plats och önskar därför att du tar hem din matta om du reser bort någon vecka eller om du av någon annan anledning tar en paus.

En gång per termin måste alla ta hem mattan – vi annonserar ut när på startsida + FB.  Mattor som blivit kvar sorteras därefter ut och skänks till Myrorna.

Kan jag börja med Ashtanga yoga om jag är gravid?

Om du är gravid ska du inte börja med Ashtanga yoga. Vi rekommenderar dig att istället gå på vår gravidyoga. Restorative yoga, yinyoga och kanske Yoga Lugn fungerar också bra.

Om du redan utövar Ashtanga yoga när du blir gravid kan du vanligtvis fortsätta om du är frisk och mår bra. Vissa ställningar behöver modifieras. Prata med din lärare om hur du ska göra, så fort du upptäcker att du är gravid.

Kan jag ta med min väska in i kursrummet?

Då vi har begränsat med plats behöver stora, skrymmande väskor samt jackor lämnas kvar i omklädningsrummet. Ta bara med värdesaker såsom nycklar, plånbok etc.

Vad är Ladies Holiday?

Enligt Ashtanga-traditionen tar man paus från yogan de 3 första dagarna under menstruation, s.k. “Ladies Holiday”.

Om du yogar dagligen och jobbar med ashtangayogans kroppslås kan det vara bra att vila helt från yogan ett par dagar under mens. Undvik därefter alla inverterade ställningar (skulderstående etc) tills menstruationen upphört.

Har ni stängt på mån-dagar?

Ashtanga Yoga Uppsala har öppet som vanligt på mån-dagarna.

Enligt Ashtanga-traditionen praktiserar man inte vid fullmåne eller nymåne – se mån-dagar för mer information + årets mån-kalender.

Har ni omklädningsrum?

Vi har separata omklädningsrum damer/herrar och duschmöjlighet. Egentligen ska du inte duscha direkt efter yogapasset, utan i så fall innan.

Saknar du någon fråga?