FAQ

Frågor & svar

VÅRA VANLIGASTE FRÅGOR

Måste man följa en kurs?

Om du är nybörjare är det bästa börja med att följa en kurs. Gäller särskilt Ashtanga yoga.

Kurserna utvecklas under terminens gång och vi arbetar väldigt detaljerat. Det kan därför bli svårt att hänga med, om du bara kommer någon gång ibland.

Behöver jag föranmäla mig?

Om du vill gå en kurs behöver du boka in dig i förväg för att vara säker på att få plats – antalet platser på kurserna är begränsat. Du bokar in dig på och betalar kurser i shopen.

För kort behövs ingen föranmälan – de kan köpas i samband med klass. Men för oss underlättar det om du köper ditt kort i förväg i shopen. Tänk på att specialpriset endast gäller i shopen.

Har du kort behöver du inte boka in dig på specifika tider/klasser/kurser, det är bara att dyka upp på det som passar.

Kan jag komma och prova en gång?

De första veckorna på terminen tar vi inte emot någon på drop-in om kursen är fullbokad. Annars går det bra. Vi skriver ut på schemat om en kurs är fullbokad.

Enstaka klasser kostar 195:- (kontant eller Swish). Ingen föranmälan, bara dyk upp.

Vilken nivå ska jag välja?

Om du inte har gjort Ashtanga yoga förut passar Nybörjare 1 eller Nybörjar-intro bäst. Vi arbetar väldigt detaljerat och det är bra att få med sig grunderna ordentligt.

Har du gjort Ashtanga tidigare men haft ett uppehåll kan det vara bra att börja med en Nybörjar-intro – eller att repetera en nivå.

Är det något särskilt jag ska tänka på inför första gången?

Ta med rena träningskläder att ha på dig. Ät inget minst ett par timmar innan klassen. Ta av dig klocka/stora smycken och stäng av din mobiltelefon. Se till att komma i tid – så hinner du varva ner, missar inget och stör inte övriga kursdeltagare.

Mer info om hur det fungerar hos oss och vad man ska tänka finns under första gången.

Behöver jag ha med en egen matta?

Vi har lånemattor till alla nybörjare. På andra nivåer behöver du av hygieniska skäl ta med en egen matta. Vi säljer ekologiska och miljövänliga mattor av bra kvalitet.

Jag är stel och i dålig form – passar Ashtanga yoga mig?

Ashtanga yoga kan absolut passa. Du behöver inte vara vältränad för att kunna gå på Ashtanga – det blir du med tiden om du yogar regelbundet. Och mycket går att anpassa efter behov. Börja gärna med en nybörjar-intro först, om du känner dig osäker.

Kan jag ta igen missade gånger?

Missade kurstillfällen kan tas igen på andra tider inom samma kursperiod – se schema för tider. Ingen föranmälan, bara dyk upp. Du är med i mån av plats, men det brukar oftast gå bra.

Efter kursperiodens slut kan missade gånger endast tas igen mot uppvisande av läkarintyg – läs mer under Köpvillkor.

Kan jag gå på kurserna om jag har kort?

Ja, det kan du. Vi sparar några drop-in-platser på alla kurser – först och främst till er som har årskort eller terminskort. Ingen föranmälan, bara dyk upp.

Har ni omklädningsrum?

Vi har separata omklädningsrum damer/herrar och duschmöjlighet (man ska egentligen inte duscha direkt efter yogapasset, utan i så fall före).

FLER FRÅGOR

Hur ofta ska man yoga?

Enligt Ashtanga-traditionen ska du yoga 6 ggr/vecka. Det kan vara svårt att hinna med att ställa sig på yogamattan varje dag – det är inte heller nödvändigt. Men för att uppnå yogans mer djupgående positiva effekter behövs regelbundenhet och tid.

Vi rekommenderar därför att du försöker göra plats för yogan 3-4 ggr/vecka. Det går bra att göra lite kortare pass vid behov – bara några solhälsningar regelbundet gör skillnad!

Vad händer om jag blir sjuk?

Om du missar något kurstillfälle kan du ta igen det på någon av de andra tiderna inom kursperioden. Ingen föranmälan behövs, bara dyk upp.

Kontakta oss om du blir långvarigt sjuk och inte har möjlighet att fullfölja kursen. Du behöver visa upp ett läkarintyg för att kunna ta igen missade gånger efter kursperiodens slut. Läs mer under köpvillkor.

Tar ni kort?

Du kan betala med kort i vår shop. På plats i shalan kan du än så länge bara betala med Swish eller kontant.

Ger ni studentrabatt?

Heltidsstuderande med Mecenat har 10% rabatt. Vi ger också 10% rabatt till pensionärer. Intyg + legitimation visar du upp när du kommer första gången.

Läs mer om våra rabatter under köpvillkor.

Kan jag betala med friskvårdsbidrag i shopen?

Absolut – hör av dig till oss, så ordnar vi med en rabattkod som du kan använda i shopen.

Vilka öppettider har ni?

Vi har främst öppet i samband med klass. För tider se schema. Kom strax före en klass, så har läraren möjlighet att hjälpa dig.

Om du vill köpa en matta eller ett presentkort, har några frågor eller bara komma förbi och se hur vi har det kan du även besöka oss på våra kontorstider – se öppettider.

Behövs det någon portkod?

Ja: Portkod 1065. Notera koden så att du alltid har den med – du behöver den för att komma in på entréplan.

Är det bättre att yoga på morgonen?

Traditionellt brukar man yoga på morgonen. Då är sinnet som renast och klarast och magen är tom. Den fokus och energi som du får av yogan har du sedan glädje av resten av dagen.

När man yogat regelbundet en tid brukar de flesta trivas bäst med morgonyoga. Man kan bland annat få svårt att somna om man yogat sent på kvällen, när man börjar gå djupare in i serien. Men regelbundenhet är viktigare än tid på dygnet – och kvällsyoga är naturligtvis bättre än ingen yoga alls!

Vad är Mysore?

Mysore är inte en ledd klass på samma vis som våra andra klasser. På Mysore-klass arbetar du enskilt med ditt program. Läraren går runt och assisterar varje elev individuellt. Utvecklingen av serien anpassas efter dina förutsättningar. Både nybörjare och avancerade går på samma klass.

Du kan läsa mer om hur det går till på Mysore-klass under vår yoga. Mer info om ursprung och hur Mysore fungerar finns under Mysore på sidan om Ashtanga yoga.

Kan jag lämna kvar min matta?

Du som yogar hos oss minst 3ggr/vecka kan lämna kvar din matta hos oss. Kommer du mer sällan måste du ta hem den.

Vi har begränsat med plats och önskar därför att du tar hem din matta om du reser bort någon vecka eller om du av någon annan anledning tar en paus.

En gång per termin måste alla ta hem mattan – vi annonserar ut när på startsida + FB.  Mattor som blivit kvar sorteras därefter ut och skänks till Myrorna.

Kan jag börja på Ashtanga yoga om jag är gravid?

Om du är gravid ska du inte börja med Ashtanga yoga. Vi rekommenderar dig att istället gå på vår gravidyoga. YogaLugn, Restorative och Yin yoga fungerar också bra.

Om du redan utövar Ashtanga yoga när du blir gravid kan du vanligtvis fortsätta om du är frisk och mår bra. Vissa ställningar behöver modifieras. Prata med din lärare om hur du ska göra, så fort du upptäcker att du är gravid.

Kan jag ta med min väska in i kursrummet?

Då vi har begränsat med plats behöver stora, skrymmande väskor samt jackor lämnas kvar i omklädningsrummet. Ta bara med värdesaker såsom nycklar, plånbok etc.

Vad är Ladies Holiday?

Enligt Ashtanga-traditionen tar man paus från yogan de 3 första dagarna under menstruation, s.k. “Ladies Holiday”.

Om du yogar dagligen och jobbar med ashtangayogans kroppslås kan det vara bra att vila helt från yogan när du har mens. Undvik därefter alla inverterade ställningar (skulderstående etc) tills menstruationen upphört.

Har ni stängt på mån-dagar?

Ashtanga Yoga Uppsala har öppet som vanligt på mån-dagarna.

Enligt Ashtanga-traditionen praktiserar man inte vid fullmåne eller nymåne – se mån-dagar för mer information + mån-kalender 2016.

Saknar du någon fråga?